Slatiňanský zámek plný příběhů, vynálezů a koní

Home » Archiv aktualit » Slatiňanský zámek plný příběhů, vynálezů a koní

Datum vydání: 28. 5. 2014

Romantický zámek ve Slatiňanech se svým vzorně udržovaným anglickým parkem patří k nejatraktivnějším výletním cílům ve východních Čechách. Přes půl století uchovává vzácnou hipologickou sbírku, která návštěvníky seznamuje s historií, významem a využitím koně v lidské společnosti. Má však i novou zámeckou expozici.

Ta podává představu o životě na pohodlném knížecím sídle na přelomu 19. a 20. století. Kromě reprezentačních pokojů v patře jsou k vidění unikátní prostory ledárny, kuchyně, umývárny a kotelny v suterénu. Nově lze také vystoupat na vrchol zámecké věže s překrásným výhledem do kraje.

Zámek je každoročně dějištěm řady zajímavých akcí. Dětské návštěvníky o prázdninách provede tajemná postava v kostýmu, kterou je úspěšná žokejka Lata Brandisová. Hned několikrát v roce bude v provozu speciální prohlídková trasa „Pokrok nezastavíš!“, která milovníkům památek představí zámek s řadou dobových technických vymožeností prakticky od sklepů až po půdy. Mimořádně oblíbené noční prohlídky se letos uskuteční 25. a 26. července a ještě jednou pak 30. srpna.

zdroj: Destinační společnost Východní Čechy

Objekty

Slatiňanský zámek plný příběhů, vynálezů a koní, zdroj: Destinační společnost Východní Čechy Slatiňanský zámek plný příběhů, vynálezů a koní, zdroj: Destinační společnost Východní Čechy