Seč - aktivní odpočinek v centru Železných hor

Home » Archiv aktualit » Seč - aktivní odpočinek v centru Železných hor

Datum vydání: 20. 8. 2012

Tradičním letním cílem turistů v Pardubickém kraji je vodní dílo Sečská přehrada vybudované v letech 1925 – 34 v chráněné krajinné oblasti Železných hor. Zadržovaná voda vytváří 7 km dlouhé jezero, na jehož hladině je i malý ostrůvek s lesíkem. Přehrada slouží nejen jako ochrana proti povodním, výrobna energie a zásobárna pitné vody, ale i jako významné rekreační středisko.

Můžete se zde koupat, provozovat vodní sporty, rybolov, nebo využívat značené pěší - a cyklo-trasy. Sečská přehrada je součástí národního GEOPARKU Železné hory, vyhlášeného v dubnu letošního roku. Jedná se o plochu 777 km2 geologicky velmi cenného území. Pro návštěvníky lokality je k dispozici řada informačních center, která doporučí trasu geoparkem a poskytne informace o přírodních a kulturních památkách.

Vodní nádrž je obklopena zalesněnými kopci, skalami se zříceninami hradů Oheb a Vidštejn, poli a loukami a přirozeně také velkým množstvím rekreačních objektů. „Jedním z nejmodernějších, kterými se může Pardubický kraj pyšnit, je hotel Jezerka,“ říká hejtman Radko Martínek. Hotel je vzdálený pouhých 200 metrů od vodního díla Seč a má kapacitu 230 lůžek v 96 pokojích.

Díky podpoře 44,5 milionu korun z evropských fondů se zde dostavělo kongresové centrum a nový ubytovací blok. Vzniklo tak opravdu moderní rekreační středisko nabízející kompletní zázemí a služby pro individuální i firemní klientelu. Venkovní i vnitřní bazén, sauna, bowling, tenisové a squashové kurty, horolezecká stěna, indoorový golfový trenažér, vnitřní a laserovou střelnici jsou k dispozici nejen pro ubytované hosty, ale i pro ty neubytované.

Přímo v hotelu Jezerka jsou k zapůjčení jízdní kola i loďky. Velmi se zde dbá na vysokou kvalitu gastronomických služeb. Speciality české i mezinárodní kuchyně můžete ochutnat v restauraci, lobby restauraci, v jedné ze dvou vináren nebo v létě na terase. Evropské peníze pomohly i novému sportovně–kulturnímu areálu s multifunkčním hřištěm a pódiem pro pořádání koncertů a jiných kulturních akcí. Na tento účel putovalo do autokempu Seč 5 milionů korun.

zdroj: Pardubický kraj

Objekty