Vyhlídka na Lichnici

Hlavní stránka » Archiv aktualit » Vyhlídka na Lichnici

Datum vydání: 18. 4. 2017

Tak jsme se dočkali. Opět po více jak 20 letech je možné se rozhlédnout do krásné krajiny našeho regionu z vyhlídky na Lichnici. Myšlenka, obnovit vyhlídku na Lichnici, vznikla již před 10 lety. Postupně se připravoval projekt (existovalo více variant technického řešení a vzhledu), poté se čekalo na vhodnou investiční dotaci od státu. V roce 2015 jsme se ve svazku obcí „Mikroregion Železné hory“, který tvoří celkem 11 obcí, domluvili, že vyhlídka na Lichnici bude společnou investicí mikroregionu v roce 2016. Ke zdárnému profinancování projektu nám také pomohla dotace od Pardubického kraje, Města Seč a finance od podnikatelských subjektů. Informace o všech zdrojích financování a zhotoviteli si můžete přečíst na vývěsních tabulích přímo u vyhlídky. Vlastní stavba začala v červenci 2016, dokončení a kolaudace stavebním odborem byly naplánovány na 11.4.2017. Prvním oficiálním dnem přístupu na vyhlídku byl velikonoční pátek 14.4.2017. Podle prvních ohlasů se vyhlídka veřejnosti líbí.

Technická data:

Základní technické údaje:

-       výška kovové konstrukce:                                 10 m

-       počet schodů:                                                                 15 dřevěných, 48 železných

-       nadmořská výška horní vyhlídky                          515,92  m. n. m.

-       otevření vyhlídky pro veřejnost                           duben 2017

-       celková cena                                                                   1,7 mil Kč

Nyní čekáme na ideální viditelnost do krajiny, abychom mohli nafotit pohledy z vyhlídky a vyrobit informační panely. Vyhlídka má již také své jméno, které bude zveřejněno v květnu. Nechte se překvapit.

Ing. Miroslav Bubeník, starosta