Výstava patchworku v podání Evy Brabcové

Hlavní stránka » Archiv aktualit » Výstava patchworku v podání Evy Brabcové

Datum vydání: 27. 3. 2017

Ve středu 5. dubna v 17 hodin bude v Multifunkčním centru v Hlinsku zahájen již pátý ročník výstavy Patchwork Meeting Hlinsko, který je tentokrát věnován Evě Brabcové z Jablonce nad Nisou. S technikou klasického patchworku, tedy sešívání vzorů z malých kousků látek, se autorka potkala poprvé někdy v roce 2006, kdy jí doma dosloužil přehoz přes postel a ona zatoužila po novém.

V obchodech nebylo to, co by chtěla a tak se rozhodla, že si přehoz ušije sama. Jak sama říká: „Technika patchworku mne doslova pohltila, bylo to takové napínavé sestavování stavebnice pro holky. Přehoz jsem ušila a přihlásila ho do soutěže pořádané časopisem Praktická žena. Světe div se, vyhrál první cenu – šicí stroj. Úspěch byl impulzem k dalšímu tvoření a tak jsem postupně domácnost zaplavovala patchworkovými doplňky, polštáři, dekami, ubrusy.“

V roce 2007 se Brabcová stala členkou Bohemia patchwork klubu. Na čtvrtletních setkáních v Praze jsem se potkává s dalšími švadlenkami - výtvarnicemi z celé republiky a postupně objevuje další možnosti a techniky patchworku. „Velmi mne oslovilo použití textilu v interiéru v podobě nástěnných obrazů – art quilt – které využívají jak techniky klasického patchworku, tak dalšího dotváření látek – barvení, batiku, malování a tisk na látku – monoprint, sítotisk atd. včetně využití netradičních materiálů “, dodává autorka.

Eva Brabcová je členkou Art Quilt Club CZ a nového seskupení Art Quilt Harbour.
Výstava Patchwork Meeting Hlinsko přímo navazuje na Prague Patchwork Meeting,
jednu ze tří nejvýznamnějších evropských akcí v tomto oboru. Výstava v Hlinsku potrvá do 18. května, otevřeno je od pondělí do čtvrtka od 8:00 do 15:30 hodin a při kulturních akcích Multifunkčního centra Hlinsko.

Robert Vokáč

Objekty